Heerlijk, vakantie - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Egbert, Margriet en Joke Oomkes - WaarBenJij.nu Heerlijk, vakantie - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Egbert, Margriet en Joke Oomkes - WaarBenJij.nu

Heerlijk, vakantie

Door: OomkesX3

Blijf op de hoogte en volg Egbert, Margriet en Joke

23 November 2011 | Nepal, Kathmandu

Lieve allemaal,

hierbij nog even een korte (denk ik) update van onze belevenissen gisteren en vandaag. Ik kan nu niet meer illegaal internetten, dus zodra mijn tijd op is, wordt ik er ook uitgegooid.

Gisteren zijn we om 10.00 uur met de gids + minibus en chauffeus op pad gegaan. Eerst naar een tempel van de hindoes. Hier mochten we niet naar binnen, maar wel omheen lopen. Daarna zijn we naar boven gelopen bij wat tempeltjes die erbij horen en daar liepen ook allemaal apen. (Er tegenover zit een soort Apenheul) en daar kwamen ze vandaan. We hebben er een paar op de foto gezet, sommige hadden een jong op de rug. Erg leuk.

(hier weer even een stukje die de jeugdigen of gevoeligen onder ons maar beter kunnen overslaan).
Achter de tempel lag een heilige rivier, waar mensen die overleden zijn werden gewassen en ritueel verbrand (gecremeerd). In Nepal worden mensen die zijn overleden binnen een paar uur gecremeerd. Alleen wanneer familie van ver moet komen kan dit met een paar uur/dagen uitgesteld worden. De zonen brengen de overledene, gewikkeld in een oranje doek op een brancard, naar de rand van de rivier (wij stonden aan de overkant van de rivier met nog andere toeristen en werkloze Nepalezen toe te kijken) en wassen deze persoon. Vervolgens wordt deze in een wit laken/doek gewikkeld met oranje en komt de rest van de familie / vrienden afscheid nemen en leggen er oranje bloemenkransen op de overledene. Nadat iedereen afscheid heeft genomen wordt de overledene weer op de brancard door de zonen meegenomen en wat verderop op een brandstapel gelegd. Deze wordt vervolgens door een van de zonen aangestoken. (dit mogen geen vrouwen doen). Vroeger mochten de vrouwen er helemaal niet bij zijn, maar dat is wel veranderd. Toen wij er stonden te kijken werden er zo drie of vier mensen achter elkaar gewassen en naar de brandstapel gebracht. Heel bizar. Wel staan mensen hier voor mijn gevoel dichter bij dood en leven dan wij westerlingen. Wij weten het wel, maar willen het liever niet weten hoe een crematie gaat. Het is zeker apart omdat je, nadat iemand overleden is eigenlijk geen moment alleen meer hebt met deze persoon. Je hebt amper het besef dat iemand is overleden of je moet al afscheid nemen, met hordes mensen om je heen.

Nadat we dit gezien hadden zijn we, met het busje naar een megagrote stupa gegaan. Dit was weer Bhudistisch. Was een heerlijk rustige plek in een druk en chaotisch Kathmandu. De auto's rijden hier ook links, wat echt wennen is, zeker als je met gevaar voor eigen leven de straat over wilt steken. Maar, tot nog toe is dat gelukt zonder een schrammetje op te lopen.

Bij de Stupa hebben we heerlijk geluncht op een terras met uitzicht op de Stupa. Hadden ze heerlijk Nepalees / Indiaas eten.

Vervolgens zijn we nog naar een andere tempel gegaan en toen was het weer tijd om terug te gaan naar het hotel. Het was interessant om te zien allemaal en de gids heeft zijn best gedaan en ons best wel wat verteld, maar wat zullen we zeggen, het was geen Thingley. Mama opperde zelfs op gegeven moment (was weliswaar een grapje, maar toch) of we weer terug zouden gaan naar de grens met Tibet en Thinley bellen of hij ons op wilde komen halen. Maar het mooie weer en super de luxe hotel heeft ons toch maar doen besluiten hier te blijven. (we hadden ook geen keus, want er staat een grote streep door ons Chineze visum).

Vanmorgen hebben we heerlijk gewinkeld. Ik ben even goed afgezet, maar ja, dat hoort erbij. En het bedrag was niet onoverkomelijk, maar zuur is het wel. Ben je heel trots dat je meer dan de helft van de prijs afgedongen hebt, komt je twee winkeltjes verder, beginnen ze voor het zelfde artikel met een prijs die nog weer veel lager ligt dan waar jij uiteindelijk op uitgekomen was. Daar heeft mama dus haar soeveniertjes gekocht, en jullie begrijpen het, ik moet het steeds aanhoren dat ik wel weer erg duur ben en wel erg dure soeveniers koop. Maar goed, morgen zijn ze het hopelijk weer vergeten en wordt het voor mij ook weer gezellig :).

Vanmiddag hebben we heerlijk in de zon bij het zwembad gezeten. Het water was dusdanig koud dat we met het trapje een paar treden naar beneden zijn gegaan (papa en ik) en vervolgens weer heel hard er uit zijn gegaan. brrrrr, wat koud.

Morgen worden we om 8.00 uur opgehaald en naar Chitwan National Park gebracht waar we drie dagen in een resort zitten. Overmorgen is dan onze jungle tocht op de rug van een olifant, maar daar zullen we jullie later weer over berichten hoe dat was. We kijken er wel erg naar uit.

Hartelijke en vooral warme groeten van ons vanuit Kathmandu (met een toefje smog erbij). Tot het volgende bericht zodra we weer internet hebben.

Margriet, Egbert en Joke

• 23 November 2011 - 15:00

Kevin:

Klinkt allemaal heel interressant daar!
    hopelijk heb je (vast wel) veel foto's gemaakt. Ben benieuwd hele fijne vakantie nog!

• 24 November 2011 - 11:17

Karin:

Lieve Joke, mama en papa,

Wat heerlijk dat het ook vakantie is. Zonnig, lekker warm, lekker eten, mooie tempels, shoppen en een heus zwembad. Heel wat anders dan Tibet en ook fijn dat het niet omgekeerd is. Nu kan ik me ook goed voorstellen dat jullie genieten. ;)
    Bijzonder hè dat verhaal van de doden. Ik had het al eens gehoord en zelfs al eens gezien op televisie, dus ik heb gewoon gelezen.
    Gisteren zijn we met Daphne in Leeuwarden geweest bij de prop uitreiking van Kelly. Heel gezellig en leuk.
    Veel plezier nog jullie laatste week. Hier gaat alles goed, dus jullie kunnen ontspannen genieten.
    Dikke kus, Karin.

• 24 November 2011 - 20:37

Frits:

Dag wereldreizigers,

Het is allemaal wel erg leuk om te lezen wat jullie beleven. Dat van die souvenirs is wel sneu. Maar Joke: je moet maar denken: je moeder is een echte Bemmel, die willen graag voor de laagste prijs op de eerste rang zitten. Ik ben ook een. Ik heb overigens wel eens gehoord dat na een rit op een olifant , diezelfde olifant het laatste stuk op jullie rug mag zitten. Ik weet nog een goeie fysio. Geniet nog van de laatste week. De tijd vliegt voorbij.
    P.S. Margriet: Antartica is nog kouder dan Tibet. Dus als je alle continenten met een A wilt afgaan moet je daar wel op rekenen.

• 25 November 2011 - 21:01

Jennie:

Hallo vakantiegangers,
    Leuk om jullie verslagen te lezen en
    jullie zo een beetje kunnen volgen.
    Nog even genieten van de laatste week.

Groetjes Jennie en Johan

• 28 November 2011 - 18:56

Gerina:

Beste Joke en ouders,

Wat mooi om te lezen dat jullie genieten. Het ritueel wat jullie beschrijven zag ik laatst op televisie, zeer indrukwekkend. Geniet samen nog lekker.

lieve groet Gerina

Egbert, Margriet en Joke

Wij vertrekken 5 november 2011 tot donderdag 1 december 2011 met een rondreis door China, Tibet en Nepal. Hieronder een overzicht waar wij wanneer ongeveer uit zullen hangen. Zaterdag 5 november vliegen we om 18.35 uur vanaf Schiphol naar Beijing met vlucht KL897. Op zondag 6 november komen we om 9.50 uur plaatselijke tijd in Beijing aan. Na met een gids Beijing te hebben bekeken vertrekken we woensdag 9 november om 20.09 uur met de trein naar Lhasa. Daar komen we op vrijdag 11 november om 16.00 uur aan. Op dinsdag 15 november vertrekken we met een auto en chauffeur vanuit Lhasa richting Nepal. We overnachten achtereenvolgens in Gyantse, Shigatse (2 nachten), Sakya, Rongbuk (daar bezoeken we de volgende dag het Mount Everest Basecamp). Vervolgens hebben we een transfer naar Lao Tingri. Maandag 21 november steken we te voet de grens over met Nepal en hebben we een transfer van Kodari naar Kathmandu. Donderdag 24 november vertrekken we naar Chitwan N.P. Zondag 27 november vertrekken we van Chitwan N.P. naar Pokhara. Dinsdag 29 november komen we weer terug in Kathmandu waar we op woensdag 30 november om 14.15 uur vertrekken met vlucht 9W 261 JetAir naar Delhi. Daar komen we om 15.45 uur aan. Helaas moeten we dan even wachten tot 01.50 uur op vlucht KL872 die ons weer naar Nederland zal brengen. Als alles goed gaat komen we op donderdag 1 december om 6.05 uur aan op Schiphol. We hebben er zin in en kijken erg uit naar de verschillende landen, culturen en natuur die we gaan zien. We zullen ons best doen deze blog regelmatig bij te werken met een berichtje als we tenminste over internet kunnen beschikken.

Actief sinds 24 Okt. 2011